zondag 11 oktober 2015

Pas op! Boom! Levensgevaar! (3)

Dit belooft een soap te worden. De eerste aflevering belichtte de dreigende kap van 23 reusachtige populieren bij mij om de hoek. Reden: ze waren oud en ziek en zouden wel eens om kunnen waaien. De buurt geloofde het niet en protesteerde. Het stukje was nog niet verschenen, of er viel een populier om. Het leek wel een complot om het protest te ondermijnen, schreef ik in een ironische tweede aflevering. Vandaag aflevering 3: hoe de meeste oude, zieke bomen alsnog gezond bleken! 

Wat is er aan de hand? De gemeentelijke afdeling van de kapplannen, kennelijk geschrokken van het protest, ging vorige week om tafel met vertegenwoordigers van de buurt. De kwestie was opnieuw onderzocht, en nu bleken er niet 23, maar slechts drie bomen te zwak te zijn om behouden te kunnen blijven. De rest kon na enig onderhoud nog vijf tot vijftien jaar mee. De buurt zou op de hoogte gehouden blijven, beloofde men.
 
Ik meteen naar het parkje om de bomen te feliciteren met het nieuws. Ze blijven er onbewogen onder en ruisen stoïcijns voor zich uit. Bomen weten van geen gevaar. Ambtenaren van Boomtoezicht wél: die hoeven maar één afgebroken tak te signaleren, of ze grijpen naar de cirkelzaag en maken een einde aan 23 bomenlevens.
 
Tenzij ze worden gehinderd door bomenvrienden. Het lijkt er althans op dat het protest tegen de ongenuanceerde kapplannen in het Genderparkje zin heeft gehad. De pamfletten waarop de reusachtige populieren Help! riepen, zijn alvast verdwenen. Maar ik ben er pas echt gerust op als de zagen de komende tijd blijven zwijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten