zondag 25 oktober 2015

Dutch Design Week: wat heet lelijk?


 
Het is alweer bijna voorbij: vandaag is de laatste dag van De Dutch Design Week. Voor Eindhoven is het de meest dynamische tijdsspanne van het jaar. Overal rijden speciale taxi’s met een buitenissig designobject op het dak. Rond de creatieve hotspots wemelt het van belangstellenden. De bezoekers zijn doorgaans net wat eigenzinniger gekleed dan gemiddeld en vallen op door hun kekke schoenen of gestileerde kapsel. De stad wordt er een slag vrolijker door. 

Wie nog mocht denken dat design vooral over vorm en minder over inhoud gaat, hoeft maar een van de talloze DDW-activiteiten te bezoeken om dat beeld bij te stellen. Vooral onder invloed van de Design Academy Eindhoven is het accent van eigentijdse ontwerpers juist van buiten naar binnen verschoven. Overal gaat het over maatschappelijke betrokkenheid, verantwoord materiaalgebruik, ecologie en duurzaamheid, soms zelfs zo enthousiast dat het overhelt naar abstracte of conceptuele kunst. Van de weeromstuit krijg je dan weer zin in een ongecompliceerd vaasje of een lekkere stoel. En die zijn er natuurlijk ook volop te vinden tijdens DDW. Ik zag ze vanmiddag in designpaleis De Kazerne allebei: de doordachte vorm en de vormgekregen gedachte, het goede ding en het goede idee. 

 Fijne week dus, maar ik vind het ook wel prima om door te schakelen en me na het bijzondere weer op het alledaagse te richten. Ik nam er vanmiddag een voorschot op door na de Kazerne door het groen te scooten, het groen dat nu zo mooi verkleurt tot geel en bruin en rood en alle tinten daartussenin – het park was één groot herfstboeket. Of het nu kwam doordat de bomen kaler werden weet het niet, maar ineens viel me op hoe weinig gedesigned ze eigenlijk waren, hoe lelijk ook. Dat groeide maar een eind weg, met knoesten en bulten en vreemde holtes en mos in hun oksels en takken die voor zichzelf begonnen of juist afknapten. Pure misbaksels stonden ertussen, krom en grillig, rauw en slordig, nooit van stroomlijning gehoord. Maar wel helemaal zichzelf, elke boom een eigen verhaal en dat maal duizend, of hoeveel bomen zag ik wel niet vanmiddag. De Designweek liep af, maar er bleef genoeg te beleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten