woensdag 7 oktober 2015

Le Quattro Stagioni, maar dan heel anders


Beeld: Paul en Menno de Nooijer
Een van de bekendste klassieke muziekstukken is Le Quattro Stagioni van Antonio Vivaldi. Maar ook vaak gehoorde werken worden steeds opnieuw ge├»nterpreteerd. Met Vivaldi’s Jaargetijden gebeurt dat volgende week in Maastricht en Eindhoven. Philharmonie Zuidnederland brengt dan een uitvoering ten gehore met blokfluitspeler Erik Bosgraaf  in de hoofdrol, toegevoegd ‘sound-design’ van Jorrit Tamminga en speciaal beeldmateriaal van de cineasten Paul en Menno de Nooijer. 

Bosgraaf, Tamminga en de De Nooijers hebben al vaker samengewerkt in producties met muziek, spel en projecties. Eerder dit jaar stonden ze nog op een aantal podia met het multimedia-spectakel Half the Horizon, waar ik hier al eens over berichtte en dat momenteel wordt uitgewerkt tot film. Nu richten zij zich dus samen met het zuidelijk orkest op h├ęt succesnummer van Vivaldi. Het wordt een ‘verrassend nieuwe cross-over,’ aldus de Philharmonie, ‘zonder compromis, meeslepend en magisch.’ 

Hierboven alvast een still waarop de tonen van de blokfluit als het ware zichtbaar worden. Verder reist het beeld met de muziek mee door de vier seizoenen. “Het vormt een soort optocht van de geboorte naar de dood,” zegt Paul de Nooijer. 

Maastricht, Muziekgieterij, 14 oktober.
Eindhoven, Natlab, 16 oktober.
Kaarten: klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten