zondag 19 maart 2017

Een zondagmiddag met Maria

Niet dat ik meteen aan Lourdes denk, maar wonderlijk is het wel: dat een heiden als ik het schopt tot Radio Maria.
Ik had er nog nooit van gehoord, maar Radio Maria bestaat al sinds 1983. De zender begon als een parochieradio in Milaan, waaierde gaandeweg over de (katholieke) wereld uit en bestrijkt inmiddels zo’n 70 stations. Sinds 2008 bestaat er ook een Nederlandse versie, tevens te beluisteren via internet, desgewenst via een speciale Maria-app. De zender is 24/7 in de lucht en schijnt 30 miljoen luisteraars te bereiken.
Nou wil het geval dat een van hun medewerkers een oud-collega van me is, met wie ik al plezierig samenwerkte in de prehistorie van Weekblad De Tijd en later ook bij HP/De Tijd, tot hij ineens de geest kreeg, zich bekeerde tot het katholicisme en in 2012 priester werd. Ik heb het over Jim Schilder, tegenwoordig kapelaan van de prachtige Nicolaasbasiliek in Amsterdam.
In die hoedanigheid spreekt hij om de week een ‘overweging’ uit voor Radio Maria. Aanstaande woensdag gaat het over peinzen. Hij vroeg me of hij er een stukje bij mocht betrekken, die ik twee jaar geleden over dat onderwerp schreef. Zo wil het dus geschieden dat ik nog eens in de genadige armen van Moeder Maria val.
Behalve wat wonderlijk vind ik het ook mooi, hoe mijn schrijvende nadagen zich via Radio Maria ineens gespiegeld zien in mijn journalistieke start. Want niet alleen begon ik in 1980 bij Weekblad De Tijd, zeven jaar daarvoor had ik al eens drie maanden stage gelopen bij (toen nog) Dagblad De Tijd, een katholieke kwaliteitskrant, gevestigd naast het roemruchte journalistencafé Scheltema, zodat de stage in dubbele zin inspirerend was te noemen.
In een flits trekken er tientallen jaren voorbij. Ik verkleur van student tot pensionado en van senior tot jongste verslaggever. Ik neem weer deel aan de Werkgroep Marxisme op de School voor de Journalistiek, hef nog eens het glas met de eminente Herman Hofhuizen bij Scheltema en spring met een gemak dat mijn specialisten niet begrijpen zomaar naar 2017 om via de stem van kapelaan Jim de ether in te reizen.

Over peinzen heeft Jim het. Ik ben nu meer aan het mijmeren. Allebei heel geschikt voor de zondagmiddag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten