woensdag 4 mei 2016

Op naar de splinternieuwe 'Hemelse Dag'

Al een paar jaar draag ik op deze plek fantastische alternatieven voor Hemelvaartsdag aan. Tot dusver heeft het niet mogen baten, want morgen gaat de halve wereld gewoon weer een volkomen gedateerde christelijke feestdag vieren. Maakt niet uit, ik ben een onverbeterlijke optimist en presenteer met frisse energie een nieuw plan, nog grandiozer dan alles wat ik eerder te berde bracht: in plaats van Hemelvaartsdag vieren we voortaan eens per jaar Hemelse Dag!

De achtergrond zal duidelijk zijn. In een steeds verder seculariserende wereld weet amper iemand nog wat Hemelvaartsdag voorstelt. Het is een leeg anachronisme geworden, alleen nog interessant omdat het een vrije dag oplevert.

In lijn met het uitdijende ietsisme zouden we Hemelvaartsdag kunnen omdopen in Ergensnaartoedag, maar dat zal wel weinig bijval oogsten. Laten we er dan een ontkerstende feestdag van maken met een motto dat iedereen, gelovig of niet, aanspreekt. Bij een begrip als ‘hemels’ kan zelfs de meest geharde heiden zich wat voorstellen. Het is de overtreffende trap van fijn, lekker, mooi en plezierig. Het is hoogst comfortabel, luxueus, ongecompliceerd, erotisch en verrukkelijk. Het is een tien met een griffel van de bovenste plank in de wolken, het is rozengeur en maneschijn van hier tot ginder en ook weer terug. Het is een kruising van Luilekkerland en 1001 Nacht. Het is pure, onversneden, godvergeten zaligheid.

Daar kan niemand wat op tegen hebben, dus dat kunnen we volgend jaar invoeren. Noteert u maar: 25 mei 2017 vieren wij Hemelse Dag. De invulling staat natuurlijk eenieder vrij, maar het verdient aanbeveling er een fraaie Bourgogne bij te schenken. Als kledingcode valt te denken aan zwierig of zéér luchtig. Verder kan men laten inspireren door steekwoorden als kaviaar, zachte jazz, schemerlicht en tantra. Zelf zou ik ook hasjcake overwegen, maar dat is persoonlijk.

Ik geloof dat ik er morgen maar vast een voorschotje op neem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten