vrijdag 31 augustus 2012

Hoe Europa onze peuters beschermt


Vooropgesteld: ik heb weinig tegen Europa. Ik vind het heel plezierig, inwoner te zijn van een zeer gevarieerd continent met een rijke cultuurhistorie. De euro heeft ons volgens mij meer opgebracht dan gekost. Last van aversie tegen ‘die Grieken’ of ‘de Brusselse bobo’s’ heb ik ook niet. Maar wat ik wel van de gekke vind, zijn de buitenissigheden van de Europese regelgeving en bureaucratie. 

Het zit ‘m letterlijk in de onnozelste dingen. Op een warme dag kom ik thuis met een opblaasbaar dolfijntje waarmee mijn kleindochtertje in het water kan spelen. Als het opgeblazen is, blijkt een hele flank bedrukt met een doodernstige tekst in kapitalen. WARNING: USE ONLY UNDER COMPETENT SUPERVISION, begint het al meteen. Dat plaatst me voor het eerste raadsel, want waar haal ik zo gauw deskundig toezicht vandaan? Trouwens, waar moet die toezichthouder allemaal verstand van hebben: kinderen, dolfijnen, reddend zwemmen?

De lap tekst geeft geen uitsluitsel. Wel volgt een tweede waarschuwing: THIS IS NOT A LIFESAVING DEVICE. Het dolfijntje meet 23 cm. Denken ze nou werkelijk dat ook maar iemand dit speelgoedbeestje aan zal zien voor een levensreddend hulpmiddel voor drenkelingen? Kennelijk. Ze denken waarschijnlijk ook nog dat deze oen op het nippertje leest dat het speeltje NOT A LIFESAVING DEVICE is en daarom de drenkeling laat spartelen om eerst eens te googlen of en waar er ergens een zwemvestenwinkel is. Andere mogelijkheid: ze willen uitsluiten dat iemand de speeltjesfabrikant gaat sewen omdat er een drenkeling verdronken is nadat hij een opblaasdolfijntje van 23 cm heeft aangezien voor een zwemvest daar het niet was uitgerust met de duidelijk leesbare waarschuwing : THIS IS NOT A LIFESAVING DEVICE.

Tenslotte heet het: DO NOT LEAVE CHILD UNATTENDED WHILE DEVICE IS IN USE. Aha, we kunnen we onze peuter best alleenlaten in het badje als we het dolfijntje maar afpakken, fijn om te weten. 

De tekst sluit af met de groeten uit Shanghai plus een CE-keurmerk. Enig speuren leert dat de waarschuwing voortvloeit uit Speelgoedrichtlijn 2009/48/EG. De CE-markering is geregeld in Europees Besluit 93/465/EEG, waarbij de letters CE staan voor ConformitĂ© EuropĂ©enne, bewijs dat een product voldoet aan de Europese regels. 

Meteen zie ik vergaderingen voor me over besluiten zoals 93/465/EEG: de voorbereidingen, concepten, amendementen, onderhandelingen, reisdeclaraties, aktetassen, vergadertafels, wandelgangen, koffiekannen, stempels en archiefkasten – een amalgaam van goede bedoelingen en ambtelijke krankzinnigheid. 

Zo heb ik ook nog een huishoudtrapje met opgeplakte waarschuwing dat het noch achterstevoren noch met naaldhakken beklommen mag worden. Ik doe niet anders meer.