woensdag 16 oktober 2013

Ziek worden van de dokter


Zelfbenoemde genezers en therapeuten uit het alternatieve circuit schermen vaak met wondermiddelen die hun pretenties niet waarmaken. Hun cliënten en patiënten blijven daardoor in feite onbehandeld met alle risico’s vandien. Maar de critici van de alternatieve zorg vergeten doorgaans dat de reguliere zorg misschien nog wel riskanter is.

Onlangs werkte de Vereniging tegen de Kwakzalverij zich in de schijnwerpers door vijf grote zorgverzekeraars te bedenken met de Meester Kackadorisprijs. De verzekeraars kregen die kwakzalversprijs omdat zij alternatieve therapeuten een cursus aanboden die hun medische en psychosociale kennis kon vergroten en de veiligheid van hun clientèle kon verbeteren.

Daar lijkt me niet zoveel mis mee, maar je kunt argumenteren dat de geitenwollensokkendokter zo ten onrechte meer salonfähig wordt gemaakt en dat CZ, Achmea etc. daarvoor een tik op de vingers verdienen. Maar het lijkt me zinniger te kijken naar de echte fouten in de zorg. Jaar in, jaar uit sterven in Nederlandse ziekenhuizen 1500 tot 2000 mensen onnodig ten gevolge van fout medisch handelen. En 30.000 patiënten lopen door dezelfde reden fysieke of psychische schade op. (Bron: Emgo/Nivel-studie, 2007.)

Neem patiënt Cees van der Bent. In december jongstleden kreeg hij te horen dat hij prostaatkanker had en dat het besmette orgaan moest worden verwijderd. Van der Bent stemde in met de operatie, ook al zou die hem incontinent en impotent maken. Een paar weken later bleek dat zijn weefsel met dat van een naamgenoot was verwisseld, zodat hij onnodig was verminkt en de kanker van een ander vrij spel had. Medische knoeierij waar menig kruidengenezer of holistisch heler een puntje aan kan zuigen.

En dan gaat het alleen nog over ziekenhuizen. In apotheken, huisartsenpraktijken, verpleeghuizen en kleine behandelcentra gaat ook veel mis. Jaarlijks belanden ruim 40.000 mensen in het ziekenhuis ten gevolge van problemen met medicijnen. De helft van die gevallen was vermijdbaar geweest, bleek uit een zogeheten HARM-studie.

Niemand is zonder fouten, van hooggeleerde specialist tot blablatherapeut met een avondcursus als bagage. Maar wie zich ergert aan de alternatieve zorg, zou zich eens moeten afvragen of die niet vooral wordt gevoed door frustraties over de tekortkomingen van de reguliere zorg.



2 opmerkingen: