zaterdag 3 augustus 2013

Nou en? So what?


Zou het kloppen, vraag ik me nu al een poosje af. Zou het kloppen dat de meeste problemen verdwijnen als je ze pareert met een schouderophalend ‘nou en?’

Die stelling komt uit het boek Hoe erger hoe beter van psychotherapeut Jeffrey Wijnberg, dat besproken werd in de Volkskrant. Niets is vanzelfsprekend, vindt Wijnberg. “Waarom zou je in balans moeten zijn? Wat geeft het als je niet op de gulden middenweg zit? De Wijnbergse interventie: Tien keer ‘nou en’ zeggen en van de meeste problemen blijft niets over.”

Het is een benadering die ik ook al eens ben tegengekomen bij Amerikaanse zielenvorsers: roep bij een tegenslag ‘so what’ en je zult zien dat je pech slinkt. Raak je je baan kwijt, dan is dat hét moment om nieuwe kansen te herkennen. Een slechte prestatie geleverd? De volgende keer maak je het goed. Onverwachte rekening? Er zijn ergere zaken.

De jonge Britse filosoof Jules Evans zegt op de site filosofie.nl dat de ‘so what’-methode ten diepste teruggrijpt naar de oude Stoïcijnen, die stelden dat je je niet moet opwinden over wat je overkomt. Het is een vorm van onthechting die ook boeddhisten zoeken, aldus Evans. De vraag so what? is volgens hem een zeer bruikbare techniek om onze emoties te beheersen.

Dat gezichtspunt heeft wel iets aantrekkelijks – zo raak je immers niet gauw van je stuk –, maar is me toch te oppervlakkig. Wie alles maar relativeert, vindt niets van groot belang, en dat is een levenshouding die weinig vreugde en intensiteit oplevert. Het leven biedt zoveel om opgetogen van te raken. De hele geschiedenis door zijn kunstenaars en geleerden in de ban geraakt van onderwerpen als liefde, schoonheid, natuur en mysterie. Als zij voortdurend ‘nou en’ hadden gezegd, dan had de wereld vele kunsthistorische en wetenschappelijke schatten gemist.

Het komt er denkelijk op aan, het leven voluit te omarmen waar het zich van een fijne kant laat zien en los te kunnen laten zodra iets onthoudbaar wordt. Je kunt ook pas iets loslaten als je het vast hebt gehad, pas onthechten als je gehecht bent geweest. Ofwel: ‘nou en?’ komt waarschijnlijk voort uit ‘nou en of!’



Geen opmerkingen:

Een reactie posten