zaterdag 24 augustus 2013

Ik heb een gat in de markt gevonden


Op het grote kruispunt stond iedereen te wachten of zijn verkeerslicht nou onderhand eens op groen zou springen. Zo’n intermezzo waarin, om aanrijdingen met trage overstekers te voorkomen, alle lichten een paar tellen op rood staan. Een kortstondig tableau vivant van ongeduldige chauffeurs, trommelend op hun stuur, truckers die gauw een sjekkie draaien, jonge scooteraars die hun smartphones checken en senioren op e-bikes die hun ziel in lijdzaamheid bezitten.

Vooraan op de zijstraat rechts stond een compact beigekleurig autootje van onbestemde snit, een blikken variant op een vormeloos kostuum van 99 euro uit de textielsuper. Achter het stuur zat een man die perfect matchte met zijn karretje en die keek alsof hij met open ogen zat te slapen. Niet helemaal het type van de advertenties uit glossy mannenbladen, zal ik maar zeggen. Maar daar dacht hij zelf anders over, want op een vrije zaterdag had hij heel secuur een grote sticker op de zijkant van zijn autootje geplakt met de tekst: My other car is a Volvo.

De man dacht kennelijk dat mensen sindsdien heel anders over hem zouden oordelen als ze hem zagen passeren in zijn niemendalletje. Aha, zouden we in onszelf mompelen, deze meneer heeft nu even de occasion van zijn vrouw mee, maar normaliter zoeft hij rond in een Volvo, een prijzige en degelijke auto met een krachtige vormgeving, dus deze meneer heeft geld en verstand en smaak – chapeau!

Maar ik weet zeker dat minstens één fietser op dit bevroren kruispunt iets heel anders dacht. Die vond de zaterdagstickeraar in zijn beige uitverkoopje maar een sukkel, die een merk nodig had om zich groter voor te doen dan hij was. Sterker nog: een sukkel die zich tooide met de suggestie van een merk, zoals de spreekwoordelijke keizer die gehuld ging in naaktheid die hij voor haute couture hield. Zou die man op zijn pak van 99 euro uit de kostuumsuper ook een etiketje hebben genaaid met de kreet: My other suit is Corneliani? Dan heeft hij op de rug van zijn vrouw vast geschreven: But you should see my other wife.


Ik fietste naar huis, snel, want ik zag een gat in de markt gloren. Goedkope T-shirts van topmerken, maar dan niet heus. Hierboven ziet u mijn eerste ontwerp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten