woensdag 7 augustus 2013

Is het glas halfleeg of halfvol?


In discussies over de verwerking van geestelijke of lichamelijke ongemakken wordt nogal eens naar de fles gegrepen. Daarbij doel ik niet op sluimerend alcoholisme, al komt dat ook voor. Nee, vaak klinkt dan de retorische vraag: is het glas halfleeg of halfvol?

De moraal achter die vraag laat zich raden. Als het leven tegenzit, kun je treuren over je verlies, maar je kunt ook blij zijn met wat je allemaal nog rest – drie keer raden wie zich het prettigst voelt. Ik word altijd een beetje kriegel van dat lesje. Allicht heeft een optimist het gemakkelijker dan een pessimist. Maar het is zo’n onnozele gedachte dat optimisme met een vingerknip op te roepen zou zijn. Bovendien schuilt er de suggestie achter dat de pessimist zijn ongeluk aan zichzelf te wijten heeft. Had-ie maar optimistischer moeten denken. Dat is minder onnozel, eerder malicieus.

Ik denk dat er pas ruimte ontstaat voor echte berusting, wanneer gevoelens van rouw en protest het volle pond hebben gehad. Acceptatie laat zich niet forceren, maar moet groeien op een bedje van vloeken en tranen en de scherven van het leven. Wie een narigheid heeft opgelopen waardoor hij moeilijk kan bewegen of chronisch pijn lijdt of korter zal leven, heeft het volste recht op verdriet en chagrijn. Het geeft geen pas, zo iemand het wenkend perspectief van de blije eikel voor te houden.

Het is eigenlijk verwonderlijk dat er niet méér wordt gescholden en gehuild in het openbaar. Zo veel mensen lopen deuken en schrammen op in hun bestaan, verwerken hun pijn in stilte en schuifelen maar weer manmoedig verder, met kruk, rollator of zuurstoffles, met ziekenhuispasje, thuishulp en PGB, met een pilletje voor dit en een poeder voor dat en een glaasje dat nu eens halfvol is en dan weer halfleeg.

Ik vul nog eens bij en toost op de gebutsten, gekrasten en gekrukten. Ad fundum!

2 opmerkingen:

 1. Ik voel me aangesproken en gezien: kan nauwelijks bewegen, chronische pijn, ernstig verkorte levensverwachting en maar op en neer zwalken tussen een glas wat bijna leeg is, maar waar toch nog wat in blijkt e zitten, soms.... en me maar schuldig voelen dat het maar achteruit blijft gaan, dat ik blijkbaar iets niet goed doe. "én, gaat het weer wat beter?", "nee, eigenlijk gaat het slechter...".
  Waar naartoe met die kwaadheid, het gevoel van onrecht wat je elke dag opnieuw aangedaan lijkt te worden?
  Ik heb vaak het gevoel bij mensen niet terecht te kunnen. Het schrikt velen af, het verval te zien, de onmacht..
  Dus nee, ik schreeuw en scheld niet zoveel in het openbaar
  tegen God dan maar?
  Jesaja (29,16) zegt over hen die zich over God beklagen:
  Jullie draaien de zaken om !
  Is de klei soms meer dan de pottenbakker ?
  Kan het maaksel over zijn maker zeggen:
  ‘Hij heeft mij niet gemaakt’ ?
  Of het aardewerk over de pottenbakker:
  ‘Hij brengt er weinig van terecht’ ?
  maar:
  Aardewerk is breekbaar.
  Soms zou ik willen dat het sterker was, beter bestand tegen het gebruik, tegen het bestaan.
  Eerst wordt ik kwaad op die pottenbakker van een God. Wat een potje heeft Hij ervan gemaakt!
  En dan wordt ik toch dankbaar.
  Dankbaar dat ik mij tot Hem kan richten met al wat ik ben, in al mijn kleinheid, kwaadheid, verbittering.
  Dankbaar dat ik leer dat het leven ook lijden is.
  Dat leven sterven is, sterven aan mijzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmm....halfvol of hafleeg he.
  Wanneer ik het benader als 'halfvol' zou ik het zonde vinden wanneer het glas alsmaar 'minder halfvol' werd, want minder halfvol is steeds leger en de benadering van 'leger' is er een met een negatief kantje toch?

  En dus zeg ik altijd dat het glas halfleeg is. Hiermee geef ik te kennen dat ik genoten heb van de teugen die ik genomen heb EN dat ik niet bang ben om nóg meer te genieten van de komende volle teugen uit datzelfde glas. Want ik denk vooruit en ik weet, dat elk postiefs een negatieve tegenhanger heeft en elk negatiefs een positieve tegenhanger heeft. Dit overstijgt geloofsovertuiging, instelling, karakter en nog meer van die, unieke en persoonlijke instellingen. Je hoeft het alleen maar te zien.

  Bovendien, wanneer het glas leeg bestel ik gewoon een nieuwe en die is weer vol. :p

  groet,
  Frank
  3x recht is scheepsrecht :p

  BeantwoordenVerwijderen