zaterdag 22 april 2017

Beeldschone vrouw zoekt MAN

Contactadvertenties in kranten zijn curiosa geworden. Mensen die via media een partner zoeken, wenden zich eerder tot websites als Tinder. De spaarzame papieren oproepen mag ik graag lezen. Niet omdat ik de veelwijverij ben toegedaan, maar omdat ze weleens intrigerende inkijkjes in anderluis leven bieden.
In de Volkskrant van vandaag staat weer een fraai exemplaar in de categorie ‘vrouw zoekt man’. Het begin is meteen al een voltreffer: “Het beeldschoon zijn gaf mij stagnatie in het congruent worden. Laat het mij gelukt zijn!” Hier is duidelijk een zeer zelfbewuste dame aan het woord. Ze komt er rond voor uit dat ze er goed uitziet. Wat heet? Haar schoonheid is werkelijk monumentaal. Ze is zelfs zó mooi dat ze er wel eens last van heeft. Bij het congruent worden, bijvoorbeeld. Maar dat is haar toch maar mooi gelukt!
Het is even gissen wat mevrouw hier precies bedoelt. Congruentie betekent overeenstemming of gelijkvormigheid. Er zijn dus twee grootheden voor nodig. Heeft zij haar overrompelende uiterlijk verenigd met haar innerlijk? Dan moet zij wel een rijk geestelijk leven hebben.
Het vervolg van de advertentie wijst daar ook op: “Welke MAN (rond 75) is gevoelig voor dit menswaardige proces?” Bij ‘proces’ gaat het natuurlijk over het in evenwicht brengen van uiterlijke en innerlijke schoonheid. Een ontwikkeling die zij blijkens het adjectief ‘menswaardig’ aan iedereen gunt. Dat is dan wel weer sympathiek.
Zij zoekt dus een oudere (±75) heer, enerzijds gevoelig voor genoemd proces en anderzijds een echte kerel (MAN). En dan rondt ze af: “Er is aan het Licht gekomen waardoor het zo moeilijk was de ware te vinden.” De hoofdletter in ‘Licht’ duidt op Verlichting. Haar geest, die net zo beeldschoon is geworden als haar lichaam, heeft het Duister achter zich gelaten en zich eindelijk opengesteld voor de ware.

Kortom: een heldere, wervende annonce. Ik zou eigenlijk alleen nog willen weten of de adverteerster bevallige dameskousen bezit. Want als dit het geval is, zou ze iets kunnen hebben aan deze adverteerder: “Man, creatief, kunstzinnig, goed in liefhebben, 65, zoekt ranke LAT-vriendin met roze naadnylons.” Congruentie valt niet uit te sluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten