vrijdag 10 april 2015

Maand van de Filosofie: Leve de ongelijkheid



Ik overweeg een stukje te wijden aan de vigerende Maand van de Filosofie, maar aarzel omdat het er eigenlijk veel te mooi weer voor  is. En die aarzeling levert weer een nieuwe aarzeling op, want waarom zou mooi weer niet kunnen sporen met filosofie? Met je handen onder je hoofd in het lentegras liggen genieten van het zonnetje kan juist tot de heerlijkste gedachten leiden. Filosofie en mooi weer zijn hooguit onverenigbaar als je een filosoof beschouwt als een loodzware, doodernstige somberaar wiens geestkracht niet bestand is tegen licht en warmte.

Enfin, die Maand van de Filosofie heeft dit jaar ‘ongelijkheid’ als thema. Dat geeft meteen te denken, want waarom krijgt het ene onderwerp zijn maand en het andere niet? Waarom hebben we wel een Maand van de Filosofie en geen Maand van de Lach, of Week van de Dorst of Nacht van de Sterren? Kennelijk wordt de filosofie hoger aangeslagen, maar dan hebben we wel een klinkklaar staaltje ongelijkheid te pakken.

In het aanwijzen van het thema ongelijkheid klinkt ook een zekere verontwaardiging door. Ongelijkheid is discriminatie, ongelijke behandeling, voortrekken, achterstellen, onrecht: allemaal zonden tegen het grote gebod dat alle mensen gelijk (horen te) zijn. Dat credo is even sympathiek als gemankeerd. Want één zaak is nog erger dan ongelijkheid en dat is gelijkheid. Een wereld van gelijken zou aan haar geeuwende saaiheid bezwijken.

Persoonlijk ben ik blij dat er flinke verschillen zijn tussen man en vrouw, om maar eens wat te noemen. Ik ben ook heel blij dat ik in geen enkel opzicht lijk op mijn buurman. Ik ben blij dat er tussen de talloze grijze muizen zeldzame paradijsvogels schuilen. Dat er unieke schrijvers, schilders, dansers, acrobaten, architecten, uitvinders, koks, techneuten, chirurgen en verpleegsters bestaan. Dat de muziek blue notes kent. Dat er op alle mogelijke vlakken steeds meer te kiezen valt. Dat de ene Denker des Vaderlands anders is dan de andere (en tenminste nog leeft).

Gelijkheid is een mooi ideaal. Maar dan wel graag aangelengd met heel veel ongelijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten