“Geniet!
Geniet! Geniet!” Dat was de wijze raad waarmee de specialist deze week het
consult afrondde. Op het eerste gehoor een plezierig advies. Plezieriger dan
dat hij me een medicijn met nare bijwerkingen, of – erger nog – een stoomcursus
positief denken had voorgeschreven.
Maar
toen ik weer thuis was en me opgewekt aan een lijstje met toekomstige
genietingen zette, sloeg de twijfel al toe nog voordat ik een eerste idee op
papier had. Geluk plannen, hoe doe je dat? Elke ingeving stuitte meteen op
amendementen.
Het
begon met de droomreis die iedereen wel op zijn ultieme verlanglijstje heeft
staan. Sinds jaar en dag voert mijn droomreis naar een zonovergoten eiland met
hangmatten tussen de palmen, stille, witte stranden en een azuren zee waar af
en toe een filmster uit opduikt. In de verte ligt een soezerig dorp waar
nauwelijks toeristen komen en dat toch de elegantste cocktails en spijzen biedt
en waar ’s avonds bloedmooie inheemsen tegen de maan komen zingen. Maar waar
laat zo’n idylle zich vinden? En kunnen mijn moede leden zo’n reis wel aan?
In
een sterrenrestaurant wordt het genot op de mooiste borden geserveerd. Maar kom
je daar wekelijks, dan inflateert de culinaire sensatie snel, zodat daar het
recept voor het grote genieten ook niet echt te vinden is. Dat geldt denkelijk
voor een heleboel vormen van luxe. Een deel zou niet eens aan me besteed zijn.
Ik zou bijvoorbeeld geen bijzonder genot ontlenen aan een Italiaans maatkostuum
van het beste kamgaren, of aan een onbetaalbaar horloge van een overschat
ontwerper.
Waar
het genot zich graag ophoudt, is in de wereld van de kunsten. Ik heb momenten,
soms uren van onversneden geluk beleefd in musea, concertzalen, beeldentuinen
en topgebouwen. Zulke topervaringen kun je echter niet zomaar plannen. De
kunstenaar moet maar net z’n dag hebben, jij moet er maar net voor openstaan en
de omstandigheden moeten maar net meewerken.
Waarschijnlijk
kun je nog het best genieten als je niet gehinderd wordt door hoge
verwachtingen. Een dagje naar het strand kan mooier uitpakken dan de droomreis
naar het Bounty-eiland en de kok van het restaurant om de hoek kan je
tevredener stemmen dan de chef van Michelin. In feite is er maar één categorie
genietingen die nooit tegenvalt: gedroomd genot. In de fantasie kent genieten
geen limieten en mag je je helemaal laten vollopen met gelukzaligheid. Dat is
eigenlijk wel een heel aantrekkelijke gedachte, realiseer ik me. Dus weet je
wat: ik ben er even vantussen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten