woensdag 11 juli 2012

Bereisd knaapje


Ook weer zo’n vraagstuk: waar komen sommige kleerhangers toch vandaan?
   Ik haal een jasje uit de kast en heb een stokoud houten knaapje in de hand. Chem. Reinigen “Grashoff” Elst Tel. 679 Tapijtreinigen luidt het intrigerende opschrift. Hoe oud is hij wel niet, gezien het feit dat hij geboren werd in een tijd dat Elst nog een driecijferig telefoonnummer had?
   Een netnummer ontbreekt, waaruit valt af te leiden dat de firma Grashoff er vanuit ging dat haar produkten het dorp niet verlieten. En toch wist een van haar kleerhangers in de loop van de decennia honderd kilometer verderop te raken. Via welke huizen, wil ik meteen weten, wie woonden daar, wat voor kleren hingen er allemaal aan dit knaapje en wat vertelden die over de dragers?
   Ik google even op Elst en Grashoff. De plaatsnaam komt zowel in de Betuwe als in Utrecht voor, maar de naam Grashoff duikt alleen in het Betuwse Elst op. Beetje jammer, want in het Utrechtse Elst hebben ze een berg van 63,2 meter hoog (waarbij het decimaal nogal intrigeert) en herinneren ze zich als beroemde inwoners Henri√ętte van de Poll, ooit hofdame van koningin Emma, en Dirk van Noort, die een BN’er werd toen hij in het programma Showroom tegensprak dat er ooit mensen op de maan waren geweest.
   Anderzijds pleit voor het Gelderse Elst dat die naam volgens de geleerden afkomt van het Germaanse alhistja, wat heidens heiligdom betekent, en dat er resten van grote Romeinse tempels zijn gevonden, antecedenten die het dorp zowel historisch als spiritueel aanzien verlenen. Als beroemdheden wier wieg in dit Betuwse dorp stond, noemt Wikipedia Pierre Kartner en Henkie, rij-instructeur en zanger. Het moet fijn zijn op die manier bekendheid te genieten:Henkie, rijinstructeur en zanger.
   Tenslotte blijkt de firma Grashoff nog steeds in Chem. Reinigen te doen. Ze huizen op de Dorpsweg, naast Stift Juwelen en Haarmode Betty. Het is maar dat u het weet.