woensdag 7 december 2016

Dom geluk

Dan buigen wij ons vandaag over het onderwerp Dom Geluk. Dat laat zich definiëren als een kortstondige toestand van uiterst lichte euforie om een reden die amper de praat waard is.
Ik begrijp dat dit uitleg behoeft. Laat ik een voorbeeld geven. Ik rijd naar fysiotherapie en zie dat ik pal voor de deur kan parkeren. Dat is uniek, want die parkeerplaats is vrijwel altijd bezet. Het is echter aan de overkant van de straat, ik moet een blokje om rijden. Daarbij loop ik het risico dat een ander me vóór is en ik nóg eens moet omrijden met alle ergernis van dien, maar ik doe het, ik waag de gok, leven is durven. Met kloppend hart ben ik twee minuten later terug op het uitgangspunt, maar dan aan de overzijde. En het zit mee, mijn plekje is nog vrij. In mijn hoofd, net onder mijn kruin, klinkt heel zachtjes Yes! Een kortstondige toestand van uiterst lichte euforie om een reden die amper de praat waard is.
Iedereen zal dat wel eens hebben, zo’n innerlijk pleziertje om iets onnozels. De kilometerteller van onze auto bereikt de 100.000. We halen er de krant niet mee, laat staan de geschiedenisboeken, maar als het bijna zover is, kijken we gebiologeerd naar het dashboard tot al die negens op nul springen en dan stoten we onze geliefden aan en roepen: hon-derd-dui-zend! Ik heb het yes!-gevoel ook wel eens als ik een nieuw potje marmelade opendraai. Als ik ergens een kreukvrij biljetje van vijf euro krijg. Als ik de hand naar de liftknop uitstrek en precies op dat moment de lift arriveert.
Brillenglazen poetsen en dan de wereld opnieuw bekijken. Wegrijden op net opgepompte fietsbanden. Het horloge opwinden en de tijd bijstellen. Allemaal voorbeelden van hoe de geringste zaken een snuifje goed gevoel kunnen opleveren: geluk met een heel klein g’tje. Ik heb het al met mijn initialen, die ik ook meegaf aan mijn zoon, die ze op zijn beurt doorgaf aan zijn dochters, zodat vooralsnog mijn hele Nachwuchs MD heet.
Uit ijdelheid keek ik zojuist nog even of Google iets had met MD, of EmDee. En ja hoor, Emdee blijkt een merk te zijn voor elastisch verband en braces. Met als intrigerend credo (ongecorrigeerd): ‘Emdee behartigd ook de eeuwen oude zin, welke de draagbaarheid en kwaliteit behartigd.’ 
Yes!

7 opmerkingen: