woensdag 14 september 2016

Een schattig sieraad voor uw levenseinde

Nou hebben ze weer wat nieuws bedacht voor de zieke medemens: het pallialiefje. Ik kwam het woord tegen in het blad van zorgverzekeraar CZ en was op slag geërgerd. Wat is dat nou voor een misplaatste woordspeling, om palliatie te verbinden met iets schattigs?

Palliatieve zorg betekent het bijstaan van mensen met een ernstige ongeneeslijke aandoening in de laatste fase van hun leven. Dat is zowel voor de patiënten als voor hun omgeving een zware periode. Het helpt als mensen het probleem samen dragen. Dan moet men er wel open over kunnen praten en dat is voor velen nog moeilijk.

Welnu, om dat ‘taboe’ te doorbreken is het pallialiefje bedacht, een klein armsieraad ‘waarmee u laat zien dat u erover durft te praten’, aldus CZ. Op de site van de bedenkers, een Brabants netwerk van professionals en vrijwilligers in de palliatieve zorg, valt te lezen dat het gaat om een ‘trendy en sympathiek’ leren sieraad met bedeltje. ‘Het is in staat zonder woorden heel veel mensen aan te spreken.’ En dat voor slechts € 4,95.

Het is een beetje lastig, mensen met goede bedoelingen te kritiseren. Ze bedoelen het natuurlijk goed, de bedenkers. Maar een armbandje dragen om te laten zien dat je over je levenseinde durft te praten? Welke doodzieke patiënt gaat dat in ’s hemelsnaam doen? En wie zijn die héél vélen die het kleinood woordeloos aanspreekt? Denken die allemaal: jottem, een pallialiefje, we gaan eens een fijne boom opzetten? Of denken ze juist: jakkie, akelig, wegwezen? En is er nóg een raadsel. Volgens de site is het de bedoeling dat je het sieraad ‘onopvallend, maar wel altijd, bij je draagt’. Maar hoe valt anderen dan op dat je wilt praten? En waarom moet je het altijd bij je dragen als het toch niet opvalt?


Maar goed, van mij mag het, na al die armbandjes en lintjes tegen kanker, AIDS, hart- en vaatziektes, darmkwalen en wat al niet. Het wachten is nog op een stemmig hangertje om impotentie bespreekbaar te maken en een arty stropdas voor mensen die over hun COPD willen praten. Doe mij intussen maar een paar goede oordoppen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten