zaterdag 23 juli 2016

Bijzonder gewoon

Hij staat hier nu al een maand op de vensterbank en nog steeds ben ik verrast als ik er naar kijk: onze nieuwe Art Clock. Hij combineert een cirkel met een hoek, kurk met metaal, eenvoud met raffinement en schoonheid met functionaliteit. Dat is best veel voor een klokje, zelfs voor een Art Clock. Een puik ontwerp. Zo heet de Amsterdamse firma die ‘m op de markt brengt ook: ‘Puik.’

Gebruiksvoorwerpen zijn per definitie alledaags, maar dat hoeft ze niet te beletten bijzonder te zijn. Ik vind het een boeiend wereldje. Koffiekop, mes, tafel, glas, bril, pen, paperclip, horloge, stoel, plakbandhouder, kapstok, allemaal zijn ze een keer bedacht en steeds komt er iemand die denkt dat het mooier kan, of praktischer, of allebei. Er zijn helaas ontzettend veel voorwerpen waar maar heel kort over is nagedacht en die er navenant uitzien: onaanzienlijk, onverschillig of ronduit lelijk. Dat is niet alleen jammer, maar ook onnodig, want als je toch aan het ontwerpen bent, kun je het maar beter meteen goed doen. De wereld wordt toch aangenamer naarmate er meer spullen de ogen strelen en de zinnen prikkelen.

Zoals ons klokje. Ik kijk er met plezier na. De wijzerplaat laat zich helder aflezen ook al zijn de cijfers van de uren weggelaten – misschien juist doordat de tijdsweergave zo minimaal is. Het koele metaal van de plaat contrasteert mooi met het warme kurk eromheen. De ronde vorm stulpt aan de linkerzijde uit in een verrassende hoek, die het geheel stabiliteit geeft en zorgt voor een ongewone vorm die toch heel natuurlijk aandoet. En dat allemaal voor een aangename prijs.

Het is de zoveelste variant op het oude Bauhausmotto ‘less is more’, de kunst om met weinig middelen veel op te roepen, en ook de zoveelste geslaagde variant, wat wel iets zegt over de kracht van dat motto. Minder is meer... Toch eens nadenken hoe dat is toe te passen op minne dagen die naar meer doen verlangen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten