donderdag 2 januari 2014

Maak van het Stadhuisplein het Nelson Mandelaplein


Ze leren het hier ook nooit. Sprak ik er op deze plek al eerder schande van, dat de grote Louis Couperus in Eindhoven het niksigste paadje van de stad naar zich vernoemd heeft gekregen, nu overweegt de gemeente het mondiale icoon Nelson Mandela te gedenken met een groenstrook.

Het begon met het idee van een inwoner uit een buurt met straten die naar vrijheidsstrijders als Martin Luther King zijn vernoemd. Aan de rand van deze buurt lag wat groen met een nog naamloos paadje erdoorheen en het leek de inwoner een goed idee, daar het Nelson Mandelapad van te maken. Goed idee, vond ook de gemeente, al klonk ‘pad’ misschien wat te smalletjes. Als we de groenstrook nou eens opschalen tot park en dit het Nelson Mandelapark dopen!

Het gaf Miel Timmers van het Eindhovens Dagblad een scherp proteststuk in. Wou de gemeente de Zuid-Afrikaanse held nou echt afschepen met een hondenpoepveldje? Gun de man toch een weg of plek van niveau, aldus Timmers, desnoods door een bestaande grote straat met zijn naam te sieren, ook al zou dat een heleboel burgers met adreswijzigingen opzadelen.

Daarop kwam weer een reactie van een lezer die de gemeenteraad voorstelde, het Stadhuisplein om te dopen tot President Mandelaplein. Ik sluit me graag aan bij deze suggestie. Het is geen plein voor een schoonheidsprijs, maar heeft wel het formaat en de locatie waar een man als Mandela aanspraak op mag maken.


Als het toch een park zou moeten zijn, vervang dan de prozaïsche naam van het fraaie, statige Stadswandelpark en plant er bordjes met het Nelson Mandelapark. Of noem het omvangrijke Eindhovense verkeersplein met de nietszeggende naam De Hogt naar Mandela. Komen dag in, dag uit tienduizenden automobilisten met hem in aanraking en leeft zijn naam voort via verkeersberichten en navigatiesystemen. Alles beter dan een genant Mandelaveldje ergens achteraf. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten