maandag 10 februari 2014

Sotsji: koning met capuchon


Daar hoor je dan weer niemand over. Zoveel soesa er was over de aanwezigheid van het Nederlandse koninklijk paar in Sotsji, zo weinig maakte men zich druk over hoe met name de koning daar gekleed ging: in campingsmoking. Bij het uitreiken van de medailles aan de Nederlandse sporters bestond hij het zelfs, zich in een vormloos grijs jack met capuchon te steken. Wereldprimeur: koning met capuchon.

Er zijn grenzen. We zijn er al aan gewend geraakt dat onze gezagsdragers bij sportieve aangelegenheden ‘sportief’ gekleed gaan, wat doorgaans uitdraait op polo’s, sweatshirt of slechtzittende trainingspakken. Op zichzelf is dat vreemd. Balletbezoekers hullen zich toch ook niet in tutu’s, of kerkgangers in kazuifels? Maar het zij zo, ik wil niet pietlutten.

Ik gun ook een koning zijn informele moment en verwacht niet dat hij de sporters in hermelijnen mantel toewuift. Maar om bij het moment suprême van drie Nederlanders op een Olympisch podium te kiezen voor een niksige jas met frietzak op de rug, roept ernstige vragen op over de koninklijke smaak, die kennelijk zelfs niet door de modegevoelige Máxima bij te sturen is.


Het gaat door voor vlotheid, maar het is in feite een slecht gevoel voor elegantie en stijl. Kan Jan Taminiau bij een volgende gelegenheid Sire eens van advies dienen? 

Foto: ANP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten