donderdag 27 februari 2014

Overgang en afgang: Youp van ‘t Hek


Verzuimd gisteravond naar Pauw en Witteman te kijken? Jammer, want dan hebt u een spectaculaire afgang van Youp van ’t Hek gemist.

De gevierde cabaretier en columnist was uitgenodigd om te praten over zijn zestigste verjaardag en zijn voor die gelegenheid gebundelde theaterteksten. Dat leverde een routineus reclamespotje op. Interessanter was wat daaraan voorafging: zijn reactie op een andere gaste, Ingeborg Beugel, regisseur van een maandag a.s. uit te zenden documentaire over de menopauze.

Terwijl Beugel met verve uiteenzette dat de overgang, ook al krijgt de helft van de mensheid er vroeg of laat mee te maken, nog steeds een onderbelicht en weinig begrepen fenomeen is, zat Van ’t Hek voortdurend te grimassen. Zijn wenkbrauwen trokken omhoog, zijn mondhoeken omlaag, de armen kruisten afwerend voor de borst en ook zijn oogopslag maakte duidelijk dat hij die hele overgang een Belachelijk Onderwerp vond.

Toen het even over afstervende eierstokken en droge poezen ging, hield Van ’t Hek het niet meer. Hij giechelde schokschouderend als een puber tijdens een biologieles over voortplanting, zette vervolgens een gezicht op alsof hij een bordje vers braaksel kreeg voorgeschoteld en greep daarop in doffe vertwijfeling met beide handen naar het buitenmaatse hoofd. Om tenslotte de menopauze af te serveren als het moment waarop stellen allebei hetzelfde windjack kopen en een eindje gaan fietsen. Het begin van de totale aftakeling, begreep de kijker.

Het was een gênante vertoning. Niet alleen omdat een man zich weer eens geen raad wist met de andere sekse, maar meer nog omdat Youp, onze nationale criticaster, de scherprechter van onze mores, de nar die het allemaal haarfijn lijkt door te hebben, zich zo grondig opsloot in het eigen vooroordeel en zich liever dan na te denken vastbeet in verlopen clichés. Voor Youp van ’t Hek transformeren vrouwen op hun 50ste verjaardag volautomatisch van lekkere wijven in schele parelteven met inlegkruisjes en uniseks windjacks. Waarom? Daarom. Aldus de 60-jarige adonis van de vaderlandse kleinkunst.


Man, ga toch fietsen.

23 opmerkingen:

 1. Jeannette Scheffer28 februari 2014 om 11:14

  hier ga ik glimlachend de dag mee door, hulde en dank! XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uit mijn hart. Ik kon 't ook niet laten om hierover een post achter te laten op Youp's FB. Gelukkig zagen meer mensen de triestgeestige teloorgang van wat ooit een groot artiest was...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ooit viel Theo Maassen op een vergelijkbare manier door de mand ( i.v.m. Patricia Paay). Is dat oubollige kijkcijfersprogramma van de vroeger zo strijdbare VARA toch nog ergens goed voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk dit stuk, je had het niet mooier kunnen verwoorden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De overgangstergirls zijn het hier helemaal mee eens. Goed gezien & verwoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zijn jullie er nog niet achter dat cabaretiers slechts geldwolven zijn
  En vanuit een of andere raar aangemeten status denken hun bek te mogen opentrekken voor een domme mening

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik noem dit gewoon, populair willen doen en uitermate dom. Niet meer passend bij de leeftijd van meneer van het Hek. Hij zou toch beter moeten weten. Als het kon mocht hij wel een weekje ruilen met mijn veranderde lichaam, met opvliegers en verminderde energie er gratis bij. Inderdaad: door de mand gevallen; alweer !! Het zegt alles over de man zelf ! Geweldige blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Youp is over the Hill... Of moet ik zeggen: over 't Hek...?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ergo conclusio demonstrandum: cabaretiers moet je niet bij een talkshow aan tafel zetten. Die kúnnen niet naar anderen luisteren. Die moeten zelf aan het woord zijn. Het liefst - zoals 'Geval van 't Hek' - zonder onderbroken te worden, tenzij gescript. Maar owee als je dan iets anders zegt dan afgesproken. Want dan vraagt die meteen waar je werkt. En kun je er gif op innemen, dat je bedrijf in z'n eerstvolgende conference met de grond gelijk wordt gemaakt.
  Van 't Hek, het is een schat van een bejaarde, maar haal 'm niet in je talkshow. Hij is namelijk niet meer in staat spontaan te reageren of iets zinnigs te zeggen over onderwerpen die ter tafel komen en die er écht toe doen. De man moet het meer dan ooit van z'n voorbereiding hebben. Moet zich eerst tot aan z'n hangwangen verdiepen in de diverse materies om vervolgens na eindeloze try-outs met iets 'grappigs' voor de dag te komen. Want de mensen willen - zoals 't Hek zelf kraakt - "een avondje lachen". Nou, na dat schaamteloze optreden bij P&W zal het lachen om Youp bij velen - wellicht wel voorgoed - vergaan zijn. En da's niet leuk.. voor Youp.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ah, ik ben dus niet de enige die me vreselijk ergerde aan hem! Gelukkig!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weergaloos geschreven en die mijnheer v t Hek, och hij wéét niet beter, sneu toch???!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hij heeft gewoon geboft met Debbie, die blijkbaar overal moeiteloos door heen gefietst is! Anders was er vast meer begrip geweest, zoals bij Bennie Jolink.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat mij daarnaast irriteerde was het feit dat de presentatoren, en vooral Jeroen Pauw, meegingen in de mallote reacties van Van 't Hek terwijl ze wisten met welk onderwerp Ingeborg kwam. Ik neem teminste aan dat zij weten welke onderwerpen ter sprake komen.
  Dat viel mij zwaar van deze, normaal gesproken, goede presentatoren. Puberaal gedrag. Dat was het. Maar het is ook een bewijs dat de documentaire van Ingeborg hard nodig is!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Is het jullie niet opgevallen dat ingeborg het hardst lachte om Youp...........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dit viel me op! Wat zou zij anders hebben moeten doen? Huilen?
   Nogmaals uitleggen hoe het zit?
   Wat denkt u zou onze lolbroek het dan wèl hebben begrepen?
   Laat me niet lachen!

   Verwijderen
 15. Beste Matt,
  Fijn dat er ook eens een man over schrijft. Ik denk dat penopauzale mannen zoals die aan tafel zaten: Pauw, Witteman, Jolink en van 't Hek hun moeite met het eigen ouder wordende koetswerk verstoppen achter sarcasme, onbeleefdheden en puberaal gegiechel. Wat moet je anders? Het is m.i. één van de nog achtergebleven vormen van vrouwenhaat. Zij mag niet ouder worden, omdat manlief zich dan ook realiseert dat zijn voortplantingsmachine hapert en de kast erom heen ook.

  Ik heb me al 25 jaar afgevraagd wat zoveel Nederlanders toch altijd in die van 't Hek zagen. Zichzelf, ben ik bang. Daarom is het goed dat hun politiek correcte grachtengordieldier en voorman flink van zijn voetstuk stuitert.

  Met veel respect voor Ingeborg Beugel die 'rechtop in de wind' bleef. Goede en verdiende promotie voor haar documentaire.

  Groet Dirkje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een sneue reacties hier zeg. Omdat een onderwerp wat jullie aan het hart gaat niet het door jullie verwachte respect krijgt moeten meteen alle cabaretiers, de vara en talkshowhosts het ontgelden en deugt niets meer. Zelfs het uiterlijk van van t hek moet het ontgelden: over puberaal gesproken! Zuurpruimen, zijn jullie in de overgang of zo...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Cabaret humor mensen.....verzuur niet zo...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Meneer of mevrouw anoniem...u lijkt niet te zien wanneer respect getoond zou moeten worden in plaats van oliedomme fratsen en grimassen...Bent u altijd zo'n lolbroek geweest? Die, net als deze man, een soort "Koning Eénoog in het land der blinden" het hartst om zijn eigen zielige grapjes lacht?
  Dat is geen humor toch en dat weet u ook best, het is net zo min humor als mensen die dit ronduit durven zeggen zuurpruimen zijn. Eerder droogpruimen...maar ik, als ervaringsdeskundige droogpruim, verzeker u dat wanneer u maar iets van de klachten zou ervaren die bij die overgang horen u het lachen wel zou vergaan. Zeker bij het zien van zo'n stumperige zielige vertoning van iemand die zichzelf cabaretier durft te noemen, maar die m.i. alleen zijn eigen frustraties botviert op de samenleving.

  BeantwoordenVerwijderen