zaterdag 7 december 2013

Gezocht: een lieve vrouw om mee te zijn


Contactadvertenties – ik bezong ze al eerder – zijn een bron van inspiratie voor wie de verbeelding graag laat spreken. In een paar regels worden hele levens opgeroepen. Neem nou deze: geb., volsl. vrouw, 49 regio zuid, zkt ‘verwen-minnaar/vriend’, 35-55 j, +1.80 m, lich. en fin. prettig bedeeld. Daar valt met gemak een smeu├»ge novelle bij te bedenken.

Soms lichten in contactadvertenties ook levensbeschouwingen op. Vanochtend lees ik: man, 51, jong van geest, mvhl, zoekt vrolijke, lieve vrouw om mee te zijn. Vooral die laatste vier woorden deden ertoe. Om mee te zijn! Hij zoekt een vrouw om mee te zijn! Ik probeer me een voorstelling van dat ‘zijn’ te maken. Waarschijnlijk komen er waxinelichtjes en wierookstokjes aan te pas, gebreide truien, chakra’s, gesprekken over het innerlijk kind, kussens, gluten, Boeddhabeeldjes, bloesemremedies en dwarsfluiten. En dat alles met een vrolijke, lieve vrouw.

Er is iets raars met ‘zijn’. Het is helemaal gekaapt door wat ik maar de Zachte Beweging zal noemen: dat veelkleurige amalgaam van individuen en groepen die in de ban zijn van alles wat naar spiritualiteit zweemt. Tik ‘zijn’ in op Google en de zoekresultaten bevestigen het. Een van de eerste hits is zijn.org, ‘een samenwerkingsverband van mensen die werken aan bewustwording en groei van zichzelf en die dat willen delen met anderen’. Bijvoorbeeld via workshops tantra, emotioneel lichaamswerk en ont-moet-en, of door met een Mannenkring aan het houthakken te gaan

Een andere prominente hit van Google is een Wikipedia-pagina over Zijn. Wie die gemaakt heeft, blijft onduidelijk, het is in elk geval een liefhebber van stevige kost. ‘Het zijn is de meest eenvoudige staat van alles en iedereen,’ bespiegelt deze Wiki. ‘Het is de ultieme eigenheid die alle onderscheiden begrippen gemeen hebben, wanneer men een abstractie maakt van al hun verdere eigenschappen. Daarom wordt het ook als de ultieme bestaansgrond beschouwd, waarin alles en iedereen verenigd is, in en uit voortkomt.’ – Ik lees het nog eens, maar het staat er echt: het zijn is (-) de ultieme bestaansgrond waarin alles en iedereen in en uit voortkomt. Wat een grandioze formulering!

En dan is er nog zijnenworden.nl, een trainingscentrum ‘met de ambitie om mensen die midden in het leven willen staan te inspireren en te begeleiden om het spel van levenskunst te spelen. (-) Ook jij kunt dit leren!’ Bijvoorbeeld door een training Zijnsori├źntatie, waarin je je ‘natuurlijke staat’ leert hervinden: ‘Het gaat om het leren in contact te zijn met wat er is.’


Lees een paar van zulke tekstjes en je krijgt vanzelf zin in een andere vorm van zijn: wegwezen!

Foto: Flickr (dbnunley)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten