zondag 27 april 2014

Lekker weertje, schatje


 “Lekker weertje vandaag.” Je zegt het zonder erbij na te denken, maar als je het even tot je laat doordringen, is het een beetje raar. Strikt genomen namelijk kent het weer geen verkleinvorm. Het achtervoegsel –tje wordt gebruikt om aan te geven dat het gaat om iets kleins of gerings of jongs, maar klein weer bestaat evenmin als een beetje weer of jong weer. Toch heeft iedereen het over ‘weertje’ zodra de lucht blauw en de temperatuur aangenaam is.

Van Dale zegt dat een verkleinwoord behalve voor iets gerings ook wordt gebruikt om ‘een bepaalde gevoelsnuance’ uit te drukken. Inderdaad klinkt in ‘weertje’ door dat we ons prettig voelen nu ‘het zonnetje’ zo lekker schijnt. Maar waarom zeggen we dan niet ‘lekker regentje’ als er na zes weken droogte eindelijk eens een bui valt? Zelfs de grootste sneeuwliefhebber zal niet van mooi sneeuwtje reppen, zomin als ooit iemand waarderend van een fraai bliksempje spreekt.

Misschien dat hoogleraren semantiek er weg mee weten, maar ik vind het raadselachtig waarom sommige woorden zich niet laten verkleinen. ‘Liefde’ is ook zo’n woord. Liefjes zijn er in soorten en maten, maar liefdetjes bestaan niet. Evenmin kennen we haatjes, vertrouwentjes of blijdschapjes. Zouden zulke begrippen te groot zijn om een verkleinvorm te dulden, net als het heelal en de hel? Dat zou dan ook voor het paradijs moeten gelden, maar paradijsjes zijn volop te vinden in brochures van makelaars en reisbureaus.

En neem nou het begrip ‘schat’, dat staat voor iets of iemand van enorme waarde: een berg juwelen, het geldpakhuis van Dagobert Duck, een archeologische vondst van jewelste of een reusachtig aardig persoon. Maar een geliefde heet ook vaak ‘schatje’, zelfs het liefje-voor-een-nacht van matrozen voor wie in elk stadje een ander schatje wacht.

De cent is de kleinste munteenheid, toch bestaan er ook centjes. Hoewel elke dag 24 uur telt, bestaan er ook dagjes. Net als wereldjes, pijntjes, tijdjes, pleziertjes, ongelukjes, kansjes, traantjes, natjes en droogjes. Om het heen-en-weertje van te krijgen.

Foto Flickr (Andréia Bohner)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten