zondag 4 juni 2017

Een hijger komt uit de kast

Het weer zat alvast mee: droog, tamelijk zonnig en niet te warm. Welgemoed chauffeerde ik eega en kleindochtertje naar Bergeijk, waar ze een lang weekeinde gingen kamperen. Getweeën, zonder mij, want voor het tentleven heb ik het gestel niet meer.
De gereserveerde plek onder de bomen was mooi en ruim bemeten. Ik klapte een stoeltje uit en keek toe hoe de twee aan het werk gingen met stokken, scheerlijnen, haringen en tentdoek, wat nog een hele klus is voor een één volwassene en een zevenjarig kind. Met elke hamerslag op een haring daalde mijn stemming en steeg mijn gêne, want ik zag mezelf daar zitten als een pasja die met de armen over elkaar neerkeek op zijn werkvolk.
Die stemming werd nog donkerder toen ik op weg naar het toiletgebouw stuitte op allerlei hobbels en hellinkjes die niemand opvielen maar die voor mij uitpakten als één lange hindernisbaan ten koste van zoveel adem en kracht in de benen dat ik twee keer moest stoppen om bij te komen.
Met de tong op de schoenen terug bij het tentje, bleek de auto niet meer te starten. Onoplettendheid, accu leeg. Een uur later was dat probleem verholpen en reed ik in mijn eentje terug naar huis, in een stemming die laveerde tussen ergernis, vermoeidheid en frustratie. Niet meer kunnen wat je wilt: hoe vaak had ik dat al ervaren? En toch wende het maar niet.
Onderweg kreeg ik een verschijning. Het was mijn fysiotherapeute Anne-Marie, die me altijd aanraadt bij inspanningen extra zuurstof te gebruiken. Dat doe ik wel in de beslotenheid van de fysiopraktijk, maar niet in het openbaar. “Had je op die camping zuurstof gebruikt, dan was het vast beter gegaan.”
Ik was toch ook al eerder uitgekomen voor mijn beperkingen en me gaan tooien met wandelstok, rollator en scootmobiel, allemaal illustraties van het feit dat ik gaandeweg slechter ter been was geworden. Waarom dan niet nu uit de kast komen als hijger? Er is toch geen principieel verschil tussen een neusbril en een leesbril, tussen het ene hulpmiddel en het andere?
Toch wel. Zo’n slangetje in je neus oogt als een bijna-dood-verklaring. Wanneer in een film een acteur moet spelen dat hij ernstig ziek is, tooien ze hem met een zuurstofslangetje. Maar ja, zou Anne-Marie zeggen, liever zuurstof dan frustratie. Moest ik er dan toch maar aan geloven? Misschien kon ik er het best mijn witte zomerhoed bij opzetten. Weinig lucht maar air genoeg.

Ooit. Op een dag. Misschien overmorgen.

10 opmerkingen:

 1. Herkenbaar... maar het leven werd een stuk aangenamer toen ik de schaamte voorbij was.. neusbrilletje is gewoon mijn brilletje geworden.. en inderdaad het went maar niet.. niet meer kunnen doen wat er in je hoofd zit want daar kan ik alles nog 😎

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat is een url ben een digibeet!!!!!!!!!

   Verwijderen
  2. URL staat voor Uniform Resource Locator en is het adres van een bestand op internet. Dit zijn webpagina’s of afbeeldingen. Ieder bestand krijgt een eigen URL.

   Een voorbeeld van een URL is:www.vindkracht9.nl/url/

   De URL van een afbeelding eindigt vaak op .gif of .jpg.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Dit is nooit te accepteren, de hele ziekte niet. Maar inderdaad, alles plannen. We hebben het er maar mee te doen.

   Verwijderen
 3. Klinkt bekent in de oren. Het is heel moeilijk om het te accepteren

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aanpassen ja daar kom je niet onderuit maar accepteren nee dat doe ik niet blijf vechten om beter te kunnen . Het blijft altijd in je hoofd zitten (dat kon ik vroeger wel)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Je blijft toch geloven in herstel, tegen beter weten in.

   Verwijderen
 5. Herkenning,je blijft maar hopen... maar uiteindelijk blijf je toch inleveren. En dat "doseren"van je energie, pfff, daar blijf je ook maar tegen aan lopen. Samen met mijn mede hijg-vriendinnetje hebben we het dosseer gedoe omgedoopt tot het "eren der doos", we beschuldigen elkaar regelmatig van het feit dat we de doos weer niet hebben geëerd. Maar het blijft een giga k.. ziekte!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. inleveren en nog eens inleveren ,weet er alles van en toch gaan we door .mooi verhaal en nog waargebeurd ook .we moeten toch wel blij zijn met de zuurstof ,ik zou niet meer kunnen sporten zonder .
  hou vol en sterkte laat je kop niet hangen

  BeantwoordenVerwijderen