zaterdag 25 juni 2016

Kwek en Kwak weten raad!

Waar ook maar geen eind aan komt: die stoet van beuzelaars die precies weten hoe u gelukkig of succesvol of gelukkig én succesvol kunt worden en daartoe een handzaam rijtje tips hebben ontwikkeld.

Nu weer het duo Arjan Vergeer en David de Kock. Ik had er gelukkig nog nooit van gehoord, maar daar kwam vandaag een eind aan doordat ik ze tegenkwam in het AD-magazine. Twee gladjakkers die handelen in open deuren waar volop gebakken lucht doorheen tocht. Ze hebben een bedrijf dat cursussen en trainingen aanbiedt en dat 365dagensuccesvolwerken is gedoopt. Zo houden ze komend weekend een twee dagen durende relatietraining in een uitverkochte Heineken Music Hall.

De krant presenteert hen omdat ze daar een ‘prikkelende column’ in krijgen. ‘Gelukkig zijn kun je leren,’ staat er boven het interview, en dan voel je de bui al hangen. Geluk is gewoon een kwestie van een stel weetjes. Je moet léven. Bepalen wat je écht belangrijk vindt. Dan wordt Nederland het gelukkigste land ter wereld!

Op de begeleidende website wemelt het van de lijstjes met wegwijzers naar de hemel. Neem het hoofdstukje ‘Ontspannen leven’. Hoe doe je dat? Via negen simpele tips. 1) Sta open, 2) wees aanwezig, 3) geniet van de mooie dingen, 4) wees aardig voor jezelf en anderen, 5) vergeef, 6)leef langzaam, 7)doe één ding tegelijk, 8) lach en 9) voel. Dat is alles, moeilijker is het niet.

Maar die voorgespiegelde eenvoud is natuurlijk bedrieglijk. Ze wekt de suggestie dat geluk c.q. succes een makkie is, een klusje dat elke doe-het-zelver in een handomdraai fikst. Men hoeft maar twee seconden na te denken over een kortademig advies als ‘sta open’ of ‘vergeef’ om te beseffen dat de spreekkamers van psychologen, psychiaters en andere hulpverleners niet voor niets vol zitten met mensen wier leven in een knoop is geraakt die zich maar moeilijk laat ontwarren, en zeker niet via de vingerkniptherapie van zelfbenoemde heelmeesters.

Die twee seconden duurden het AD kennelijk te lang, want dat gaf de nieuwe wonderdokters gewoon een column. Ik heb een suggestie voor een titel: Kwek & Kwak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten