donderdag 29 mei 2014

Heden Dag zonder Vaart


Vandaag doe ik het kalmaan. Niet alleen omdat het Hemelvaart en dus geen werkdag is, en ook niet omdat ik het meestal kalmaan doe, maar vooral omdat ik deze dag twee jaar geleden in een stukje heb uitgeroepen tot Dag zonder Vaart.

Uit luiheid en uit overtuiging stuur ik mijn pleidooi van toen nog maar eens de wereld in. Zo’n christelijke feestdag waarvan velen de betekenis amper kennen en die weinigen nog spiritueel raakt, is een anachronisme, betoogde ik. Maar daarom hoeven we zo’n snipperdag nog niet terug te geven aan de werkgevers. Laten we er een nieuwe betekenis aan hechten.

Waarom maken we er geen Dag Zonder Vaart van? Een dag om te memoreren dat het leven te veel haast heeft en dat het heilzaam is nu en dan een tandje terug te schakelen. Jaarlijks krijgen honderdduizenden mensen hartaanvallen, zenuwinzinkingen en burn-outs van het maatschappelijke tempo. Een vaart die mensen met beperkingen al helemaal niet kunnen bijbenen en die hun daarmee nodeloos tot buitenstaander maakt.

Daarom een Dag Zonder Vaart, of Zondervaartdag. Om het idee kracht bij te zetten moeten er passende festiviteiten komen. Fietsen op de A2, bijvoorbeeld. We geven die snelweg van zonsopgang tot zonsondergang aan het langzame verkeer. Een stoet fietsen, driewielers, scootmobiels, rollators, autopeds en trapauto’s van 207,8 kilometer: dat haalt vast een aantal internationale nieuwsprogramma’s.

Restaurants serveren die Dag alleen slow food. De gemeente Venlo, met als wapenspreuk Festina lente ofwel Haast je langzaam, wordt voor één dag hoofdstad van Nederland. Matthijs van Nieuwkerk wordt uitgedaagd DWDD voor één keer in heel kalm spreektempo te presenteren. Radiozenders zenden alleen heel rustige muziek uit. Op het Lange Voorhout wordt gestreden om het record lijntrekken, op bekende pleinen staan psychiaters klaar om mensen desgewenst te kalmeren en in een aantal stadsparken wordt hasjcake uitgedeeld.

 Kortom: laten we haast maken met het invoeren van zo’n dag.



Foto: Flickr (James Bremner)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten