donderdag 11 augustus 2016

Huisje Godverdegodver (5 en slot)


Trouwe lezers van dit weblog informeren wel eens hoe het toch is met de Verschrikkelijke Buurman, kortweg de VB, klusser in het kwadraat, grootleverancier van pokkenherrie. Wel: hopeloos. De horrorsoap die half maart begon met gehamer,gedril, geschuur en geboor, is nog steeds niet voorbij.

Het verschil met de eerste maanden is dat het lawaai toen doorgaans van negen tot zes en van maandag tot en met zaterdag aanhield, en dat het nu wel eens een paar uur, en soms zelfs een hele dag, stil is. Maar die stilte is zwanger van de volgende herrie, die inderdaad nooit lang uitblijft, zodat in de rust van nu de onrust van dadelijk al doorklinkt. Je hebt je zegeningen nog niet geteld of daar gaan de helse klopboren en zaagmachines weer aan en ranselen de hamers en beitels voor de zoveelste keer de muren. Het wordt niet minder, het gaat maar door.

Overal in de buurt wordt wel eens geklust. Ook hier in huis. Maar ergens duurt zo’n karwei maanden en maanden, zoals bij VB. En nergens levert dat zoveel geluidsoverlast op. Jaren geleden timmerde hij eens een zomer lang aan een opbouw op zijn schuur, zodat er nog meer werkbanken en elektrische gereedschappen in konden. Maar sinds het geval – zes meter hoog – klaar is, sjouwt VB zijn materieel de schuur uit, de betegelde achterplaats op, om zijn decibellen in de open lucht te lozen. De cementmolen die hij onlangs nodig had, stond weken op de stoep aan de voorzijde geparkeerd, net als een aanhanger die zich steeds weer vulde met bouwpuin. Met alle geluiden vandien. Toen waren we helemaal omsingeld door lawaai.

Het is ongerijmd. Bedrijven en fabrieken die overlast produceren, worden verbannen naar goed geïsoleerde hallen op afgelegen industrieterreinen, maar doehetzelfmaniakken met een aberratie voor kabaal kunnen hun lusten vrijelijk botvieren in hun woonwijk. Zo kon VB ook ooit de afvoer van de afzuigkap laten uitkomen op de brandgang, en wel zodanig laag dat iedere buurtbewoner die zich daar rond etenstijd langs waagt vette dampen door de haren geblazen krijgt. Wij noemen het ding de kotelettenföhn.


Er staat (slot) boven dit stukje. Dat staat er niet omdat ik een einde aan de overlast voorzie, want VB’s blijven VB’s tot ze rijp zijn voor de kist (die ze zelf op de valreep nog hebben gemaakt). Nee, ik heb nu wel genoeg gegodverdegodverd. Volgende keer eens een áárdig stukje proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten