donderdag 19 juni 2014

Hemel en hel: schouwspel WK


Voetbal doet me doorgaans niet veel, maar deze weken van het WK in Brazilië zit ik toch heel wat uren naar de uitgezonden wedstrijden te kijken. Het spel, spannender naarmate er een groter belang in het geding is, pakt meer dan gewoonlijk. En wat me misschien nog wel meer boeit, is die hele dampkring van betekenissen, symbolen, aspiraties en heftige gevoelens, die boven de stadions tot wasdom komt.

Valt er een belangrijk doelpunt, dan zoekt de televisieregisseur naar een beeld dat de emotionele polen van zo’n moment samenbrengt: het gejubel bij de scorende partij naast de ontgoocheling bij de tegenstanders. De ogenblikken van verlies en winst die iedereen dagelijks beleeft, zwellen bij het WK op tot existentiële proporties: het gaat om alles of niets, om kraaiende victorie of smadelijke nederlaag, de hemel of de hel. Gewone stervelingen hebben wel eens mazzel of pech, maar dat zijn emotionele rimpelingen vergeleken met de extase of juist de jankende zielenpijn die sporters kan bevangen. Niet alleen voetballers. Een weekend waarin de Nederlandse hockeydames uitgelaten rond de wereldbeker dansen terwijl hun mannelijke collega’s kapot zijn van teleurstelling omdat ze naast hun cup grepen: het is hartverscheurend.

Ook de prestaties kunnen bij zo’n WK tot heroïsche hoogten stijgen. Er vallen doelpunten, bezongen als ‘van bovenaardse schoonheid’. Een aanvaller maakt een sprint met een snelheid die niet eerder werd genoteerd. Teams komen terug van een achterstand, stijgen boven zichzelf uit en overklassen een regerende wereldkampioen. Outsiders veranderen soms in kanshebbers. Spelers die hun brood verdienen bij weinig aanzienlijke clubs kunnen uitgroeien tot nieuwe vedettes.

En dan al die rituelen. Het lijkt wel of dit toernooi alleen toegankelijk is voor voetballers wier bovenlichamen minstens voor de helft zijn getatoeëerd met mystieke taferelen en Gotische letters. Dat geeft het spel de sfeer van een stammenstrijd van beschilderde krijgers, een effect dat wordt versterkt door kaalkoppen, hanenkammen en kuiven vol machismo. Ook de tribunes doen mee, met supporters die hun stamkleuren op hun gezichten hebben gesmeerd en met toeters, trommels en vaandels de gunst van de goden afsmeken.


Uniek schouwspel. Nog te beleven tot en met 13 juli 2014.

Foto: Flickr (Digo Souza)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten